Daniele Grasso at La Briccolina winery is one of those "if you know, you know" winemakers in Serralunga, Piemonte. There is no doubt Daniele, and the La Briccolina winery has a great future ahead.
Je vindt het La Briccolina wijnhuis in Serralunga, voorbij de Falletto wijngaard en grenzend aan Ornato. In de familie sinds 1922, op de top van de Briccolina wijngaard, een natuurlijk amfitheater met zuidwestelijke en zuidoostelijke ligging, 350 m boven de zeespiegel, met een mix van kalksteen en mergel bodem.
Tiziano Grasso leerde de kneepjes van het vak van Danilo Drocco en verkocht de druiven 50 jaar lang aan een andere bekende wijnproducent in de omgeving, Pio Cesare. Tiziano's zoon, Daniele, spoorde de familie aan om een deel van hun eigen druiven te vinifiëren en te bottelen, van een geselecteerde 0,4ha (van de in totaal 5,5ha) van het oudste deel van de wijngaard (50+ jaar oude wijnstokken). De eerste commerciële botteling met hun label was in 2012. Met slechts 3000 flessen.
Tiziano Grasso overleed in mei 2017 bij een tragisch arbeidsongeval en sindsdien dragen Daniele en Simona (de vrouw van Tiziano) het wijnhuis op hun schouders.
Tegenwoordig houden Daniele en Simona ongeveer 20% van hun druiven achter, en voorlopig maken ze maar één wijn, Barolo Briccolina. Ze volgen duurzame wijnbouwpraktijken, zowel in de wijngaard als in de kelder. Vrij lange maceratie (25 dagen), 26 maanden in Garbellotto botte grande (25 HL), gevolgd door 5 maanden in cement en 14 maanden in de fles.
Tegenwoordig houden Daniele en Simona ongeveer 20% van hun druiven achter, en voorlopig maken ze maar één wijn, Barolo Briccolina. Ze volgen duurzame wijnbouwpraktijken, zowel in de wijngaard als in de kelder. Vrij lange maceratie (25 dagen), 26 maanden in Garbellotto botte grande (25 HL), gevolgd door 5 maanden in cement en 14 maanden in de fles.