Cantina Nervi: a spectacular winery between history, architecture and innovation
Opgericht in 1906 door Luigi Nervi, is de "Cantina Nervi" het oudste wijnbouwgebied van de Gattinara DOCG. Met een totale oppervlakte van bijna dertig hectare aan de voet van de Monte Rosa, werd het in april 2018 overgenomen door Roberto Conterno, wijnmaker aan het roer in de Langa van het wijnhuis Giacomo Conterno.
Roberto Conterno heeft de eeuwenoude wijnbouwrealiteit van Gattinara DOCG verrijkt door een wijnmakerij te ontwerpen waarin architectuur en geavanceerde technologie perfect zijn afgestemd op de knowhow van het huis Conterno.
De renovatie en uitbreiding onder leiding van het architectenbureau Primatesta hebben geleid tot een spectaculaire wijnmakerij, die met de richtlijnen van Conterno laat zien dat de toekomst nooit los kan worden gezien van het respect voor de geschiedenis: hout, transparantie, hangende proeflokalen en een rijpingsruimte met alleen grote vaten. Het project is geïnspireerd op het werk van ingenieur Pier Luigi Nervi, in de jaren 1920 bekend om zijn buitengewone rasterconstructies.
Het vlaggenschip is het proeflokaal dat aan de dakstructuur is bevestigd. De glazen wanden bieden een uitzicht van 360°.
Last but not least, Cucine Nervi: binnen in de oude kelder zijn de ruimtes die werden gebruikt als winkels en kantoren heringericht voor het nieuwe restaurant onder leiding van lokale chef-kok Alberto Quadrio.