Ben je ouder dan 18?

De geschiedenis van het landgoed en zijn kenmerken

Het verhaal begon in 1962 met de droom van oprichter Egidio Corradi om een nobele wijn te produceren die de aroma's en smaken van zijn geboortestreek uitstraalt en tegelijkertijd de elegantie uitstraalt waar hij van hield.
Geboren in een oude Poliziana familie in de Montepulciano regio van het platteland van Siena, studeerde hij later af met een diploma in economie en bedrijfskunde. Het grootste deel van zijn leven werkte hij als internationaal makelaar in Genua en Milaan.
Maar zijn oneindige passie voor wijn en diepgaande kennis van zijn thuisregio brachten hem ertoe om twee halfverlaten kleine boerderijen te kopen in Cervognano van Montepulciano, een prachtige hoek van het oude Etruskische Toscane. De oude gronden werden al lang op traditionele wijze bewerkt met verschillende eenjarige gewassen en kleine wijngaarden.
Egidio's droom en visie werden omarmd en versterkt door zijn dochter Paola en haar man Ippolito De Ferrari. Gedreven door hun sterke vastberadenheid en toewijding begonnen ze Poderi Boscarelli in de jaren '60. De ontwikkeling die volgde bracht nieuw leven in het eeuwenoude boerenlandgoed toen Paola en Ippolito hun eerste gespecialiseerde wijngaarden aanplantten met een dichtheid van 3500 planten per hectare. Ze bouwden ook de eerste wijnmakerij door oude stallen te renoveren en aan te passen.
De oorspronkelijke geest van het landgoed is nu overgegaan op de derde generatie van de familie. Elke dag brengen Luca en Nicolò De Ferrari, zonen van Paola en Ippolito, diezelfde passie naar de wijnproductie als ze werken om elke fles te doordrenken met de aroma's en smaken waar opa Egidio van hield en naar zocht. Luca en Nicolò selecteren en herbeplanten wijngaarden die de geuren en kenmerken van het ongelooflijke land dat hen voedt, blijven uitdrukken.
Deze intense aandacht voor teeltpraktijken en geleidelijke herbeplanting, begonnen aan het eind van de jaren '80, resulteerde in een totaal van 22 hectare wijngaarden met een gemiddelde dichtheid van 6000 tot 7000 planten per hectare. Elke plant produceert ongeveer 1 kg druiven.


Terroir

Poderi Boscarelli ligt in een historisch gebied voor de productie van Vino Nobile DOCG. Op 300 m boven de zeespiegel aan de oostkant in het noordoosten van Montepulciano met uitzicht op de Chiana-vallei, heeft Cervognano de juiste natuurlijke luchtcirculatie en temperaturen om een ideaal microklimaat te bieden voor wijnbouw van hoge kwaliteit. De alluviale bodems, rijk aan textuur en zand, hebben een goede drainage en geven veel karakter en mineraliteit aan de druiven, wat bijdraagt aan de elegantie waar onze wijnen bekend om staan.
Al deze gunstige omgevingskenmerken hebben onze familie altijd gemotiveerd om wijnen te produceren die de kwaliteiten manifesteren die zo'n eersteklas natuurlijke omgeving al te bieden heeft.
De Sangiovese druif is de meest voorkomende en beslaat ongeveer 80% van de percelen van onze landgoederen in de beste gebieden. Op de resterende 20% worden verschillende inheemse variëteiten geteeld, waaronder Mammolo Canaiolo en Colorino, en internationale variëteiten zoals Merlot en Cabernet, altijd in overeenstemming met de klimatologische kenmerken en de verschillende bodems.


Productie

De productie bij Poderi Boscarelli richt zich voornamelijk op Vino Nobile DOCG, die 80% van al onze producten vertegenwoordigt. Vino Nobile is ons belangrijkste en oudste label. Op basis van de leeftijd van de druiven en hun selectie worden verschillende typologieën geproduceerd. Boscarelli heeft een totale productie van 100.000 flessen.
We maken 50.000 flessen Vino Nobile di Montepulciano vintage met inheemse druiven (voornamelijk Sangiovese, Canaiolo en Colorino). We produceren ook 10.000 flessen Vino Nobile Riserva gemaakt met dezelfde selectie druiven, maar geplukt van de oudste wijngaarden, die minstens 26 jaar oud moeten zijn.
Daarnaast produceren we 9.000 flessen Riserva Sotto Casa van Sangiovese en Merlot druiven.
We produceren 5.000 flessen Nocio, gemaakt van 100% Sangiovese druiven die uitsluitend worden geselecteerd uit een bepaald gedeelte van 3 hectare met een optimale ligging dat Vigna del Nocio wordt genoemd, wat "Wijngaard van de Walnootboom" betekent.  Daarnaast produceren we sommige jaren ongeveer 2.000 flessen Boscarelli dei Boscarelli, voornamelijk met Cabernet en Merlot druiven.
Onze totale productie van 100.000 flessen wordt aangevuld met 25.000 tot 30.000 flessen Rosso di Montepulciano Prugnolo en De Ferrari Red IGT, twee jonge wijnen die worden geproduceerd met druiven van de Vino Nobile, maar zonder houtrijping.
Volgens een lange traditie produceren we ook extra vergine olijfolie en Vin Santo in zeer kleine hoeveelheden. Tot slot levert de distillatie van Vino Nobile enkele honderden flessen Grappa op.


Filosofie

We respecteren en maximaliseren de expressie van onze verschillende bodems en klonen, omdat we erkennen dat ze onderscheidend en uniek zijn.
Deze principes vormen onze filosofische overtuigingen toegepast op de oenologie.
Onze toewijding begint direct in de wijngaard met intensieve zorg voor de wijnstokken en gaat verder tijdens de oogst met differentiatie van druiven op basis van de leeftijd van de planten en met veel aandacht voor optimale rijpheid en bodemsamenstelling. Door elke selectie afzonderlijk te vergisten, produceert onze jaarlijkse oogst minstens 30 verschillende cuvées. Na afzonderlijke rijping en enkele weken voor het bottelen worden ze samengevoegd in definitieve coupes, afhankelijk van hun eigen kenmerken. Dit proces vergt veel werk, maar zorgt ervoor dat het karakter van elk perceel zo goed mogelijk tot uiting komt.
Elke fles drukt deze speciale zorg en de complexiteit van de kenmerken uit, precies wat we proberen over te brengen op elk van onze wijnen.


Filter results
Promoties
Exclusief
Categorie
Bottle Size
Appellatie
Type
Grape Variety
Year
Cru
1 tot 2 van 2 resultaten worden weergegeven

Schrijf in op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het nieuwste en beste uit onze wondere wereld van wijn.