1703, Our family's winemaking history begins in Santo Stefano Belbo.
Documenten uit 1703 traceren het begin van de wijnbouwgeschiedenis van de familie Colla. Carlo Colla verkocht, samen met zijn zoon Stefano, 'bottelli di Rosatello' en 'brente di vino Negro' geproduceerd in hun wijngaarden in Santo Stefano Belbo. In 1778 kocht zijn neef Pietro een boerderij met wijngaard in S. Giorgio (het voormalige Arzignano) in Castiglione Tinella en verkocht hij de 'Moscatello'.
1800s, birth and spread of Vermouth.
In de 18e eeuw vond Carpano vermout uit en de productie van deze 'aromatische Moscato' werd een kunst en Pietro Colla en zijn oudste zoon Giuseppe maakten het zich eigen.
Dankzij zijn wijsheid en vaardigheid werd Giuseppe de rechterhand van Carlo Gancia, maar de familie Colla ging door met hun eigen wijnproductie in Castiglione Tinella.
Dankzij zijn wijsheid en vaardigheid werd Giuseppe de rechterhand van Carlo Gancia, maar de familie Colla ging door met hun eigen wijnproductie in Castiglione Tinella.
20th century, Pietro Colla. The sparkling-wine-man from Langa.
Pietro Colla, geboren in 1894, leerde de moeilijke kunst van de Champenoise methode van Giuseppe Gallese, die de methode decennia eerder had geïmporteerd uit de Champagnestreek. Hij verspreidde de kunst en kwaliteit van de Metodo Classico mousserende wijn dankzij zijn werk bij Gancia en zijn aankoop van mooie wijngaarden in Moncucco in Santo Stefano Belbo. Hij was een gerespecteerd en gewaardeerd persoon, gevraagd door belangrijke bedrijven uit die tijd, lid van het pas opgerichte Asti Consortium (1932) en hij verkocht zijn wijnen in Italië en daarbuiten.
1961, Beppe Colla talks about Langa Cru. A Savoy visionary.
De zoon van Beppe, geboren in 1930, nam het bedrijf van Cav. Prunotto in 1956 over en, toen de Piemontese wijnen nog erg onbekend waren, maakte hij ze beroemd over de hele wereld. Als scherpzinnig en innovatief man nam hij deel aan het opstellen van het productiereglement van de Alba Wine Appellations en streefde hij voortdurend naar kwaliteit: in de jaren '60 was hij de eerste persoon in Langa die enkelvoudige wijnen begon te maken van de druiven van de beste locaties en introduceerde hij het woord cru op het etiket, een zeer belangrijke term om het gebied te beschermen.
1994, Tino and Federica write a new chapter: Poderi Colla.
1994 is een belangrijke datum. Tino en zijn kleindochter Federica voegden hun landgoederen samen en zetten de familiegeschiedenis voort. Zo ontstond Poderi Colla, drie grote wijnbouwgebieden, allemaal in staat om grote wijnen te produceren met unieke en typische persoonlijkheden: Cascine Drago in San Rocco Seno d'Elvio di Alba, Tenuta Roncaglia in Barbaresco en Dardi Le Rose in Bussia di Monforte d'Alba.
Naast deze drie iconische Langhe-wijnbouwlocaties hebben we eind 2016 ook Bricco Bompè in Madonna di Como di Alba opgenomen.
Naast deze drie iconische Langhe-wijnbouwlocaties hebben we eind 2016 ook Bricco Bompè in Madonna di Como di Alba opgenomen.
Federica, a girl from Langa.
Federica Colla heeft na zijn afstuderen uitgebreide ervaring opgedaan op internationaal gebied door in Frankrijk een master te behalen op het gebied van bedrijfsmanagement en wijnmarketing. Daarna verhuist hij naar Amerika, waar hij gaat werken voor een van de grootste Amerikaanse importeurs.
Federica is al enige tijd verantwoordelijk voor de financiële en logistieke aspecten van Poderi Colla en belichaamt perfect de rol van de typische vrouw van de Langa, te vaak op de achtergrond maar centraal en essentieel in alle coördinatie van het leven van een kelder.
Federica is al enige tijd verantwoordelijk voor de financiële en logistieke aspecten van Poderi Colla en belichaamt perfect de rol van de typische vrouw van de Langa, te vaak op de achtergrond maar centraal en essentieel in alle coördinatie van het leven van een kelder.
In Pietro's hands now, a practical and careful vineyard man.
In 2006 studeerde Pietro af in oenologie, maar dit was het einde van een reis die begon toen hij nog heel jong was: leven en kelder zijn onafscheidelijk, vrije tijd versmelt met de wijngaard en de kelder is thuis.
Pietro heeft de lessen van zijn oom Beppe geleerd en de fakkel van een vader overgenomen van Langa met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Pietro's doel is om de integriteit van onze wijnen te behouden door een constante evolutie in kwaliteit na te streven.
Pietro heeft de lessen van zijn oom Beppe geleerd en de fakkel van een vader overgenomen van Langa met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Pietro's doel is om de integriteit van onze wijnen te behouden door een constante evolutie in kwaliteit na te streven.