Valentini: heerlijke wijnen uit de heuvels van Abruzzo
Het Valentini wijnhuis, geleid door Francesco Valentini, de opvolger van zijn vader Edoardo Valentini, vertegenwoordigt het meest prestigieuze wijnhuis in de Abruzzen, wiens faam de nationale grenzen heeft overstegen, waardoor zijn heerlijke wijnen uit de Abruzzen, in het bijzonder de Valentini Montepulciano d'Abruzzo, Valentini Cerasuolo en Valentini Trebbiano d'Abruzzo, wereldwijd erkend worden om hun hoge kwaliteit.
Het Valentini wijnhuis cultiveert 70 hectare wijngaarden, maar om altijd de beste kwaliteit te verkrijgen en aan te bieden, kiest het vrijwillig voor de verkoop van slechts 50.000 flessen per jaar.
De Valentini kelders maken deel uit van een wijnbouwsysteem dat uitsluitend gebaseerd is op vakmanschap en volledig respect voor de natuur, en dit is precies hoe Francesco Valentini zichzelf presenteert, een vakman.
Als zodanig, denk eraan, zet hij zijn flessen pas in de verkoop als ze klaar zijn, zonder belang te hechten aan het oogstjaar: de 2010 Valentini Trebbiano was bijvoorbeeld nog niet klaar op het moment van verkoop, en de 2011 Valentini Trebbiano werd een jaar later op de markt gebracht.
Het Valentini wijnhuis produceert zijn wijnen met respect voor de grondstof en de consument. De behandelingen in de wijngaard worden uitgevoerd met producten die al eeuwenlang kenmerkend zijn voor de wijnbouw, zoals zwavel en koper, en in de kelder vindt de vinificatie plaats met spontane gisting zonder geselecteerde gisten en zonder temperatuurcontrole.
Ondanks deze waardevolle aandacht voor het respecteren van de traditie, wordt Valentini wijn niet gedefinieerd als natuurlijk door de producent die bijvoorbeeld zwaveldioxide gebruikt, zij het op een absoluut gecontroleerde en beperkte manier als wijnstabilisator.
Een van de meest waarheidsgetrouwe uitspraken van Francesco Valentini, die de rode draad van zijn bedrijf duidelijk maakt, is dat "de filosofie die op dit moment het meest wordt gevolgd, voortkomt uit de keuze om het product te maken dat de markt vraagt, met als resultaat wijnen die misschien ook organoleptisch perfect zijn, maar gestandaardiseerd, allemaal vergelijkbaar met elkaar".