In de archieven van de stad Pressano komt de achternaam Cesconi voor het eerst voor in 1751. Sindsdien zijn de wortels van onze familie, samen met de wijngaarden, gegroeid op deze heuvels.
Sommige documenten getuigen van de aankoop van de Olivar wijngaard aan het begin van de negentiende eeuw. De Nosiola die daar groeit, bereikte Innsbruck dankzij het initiatief van onze overgrootvader Bernardino, vervoerd op wagens getrokken door ossen. Later begon onze grootvader Rinaldo, met de hulp van zijn zoon Paolo, verschillende tavernes in de nabijgelegen stad Trento te voorzien van zijn wijnen. In de daaropvolgende jaren slaagde Paolo er met grote inzet in om het wijngaardoppervlak te vergroten en uiteindelijk, met de steun van zijn zonen Alessandro, Franco, Roberto en Lorenzo, begint de moderne geschiedenis van ons wijnhuis.
Onze jarenlange ervaring in de wijngaarden heeft geleid tot het besluit om geen synthetische chemicaliën meer te gebruiken. We zijn begonnen met de omschakeling naar biologische landbouw voor al onze wijngaarden en sinds kort gebruiken we de principes van biodynamica. De grondige kennis van ons gebied en de dagelijkse aandacht voor onze wijngaarden stelt ons in staat om gezonde druiven te oogsten en zo de interventie op de wijn in de kelder zoveel mogelijk te beperken.
De wijnproductie gaat gepaard met een beperkte productie van intense en pure Extra Virgin Olive Oil, afkomstig van eeuwenoude olijfbomen in de Valle dei Laghi, net ten noorden van het Gardameer.
Heuvels van Pressano
Ons wijnhuis ligt op de heuvels van het dorp Pressano. Rondom, in één blok, omringt een wijngaard van 6 hectare de wijnmakerij met een hoogte variërend van 300 tot 500 meter. Hier hebben de wijnstokken hun wortels in een bodem die 260 miljoen jaar geleden is ontstaan, in de lagere Trias periode, beter bekend als de Werfen formatie. Deze sedimentbodems bestaan uit een opeenvolging van lagen en hebben het voordeel dat ze zeer diep en vruchtbaar zijn en gekenmerkt worden door een opmerkelijke rijkdom aan mineralen. Het klimaat is continentaal, met sterke temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Gemeenschappelijke kenmerken van de wijnen uit dit gebied zijn de structuur, uitgesproken en gedefinieerd, een intense smaak, een lange afdronk en een grote levensduur.
Valle dei Laghi
De vallei wordt gedeeltelijk doorkruist door de rivier de Sarca, die ontspringt op de gletsjers van Adamello Brenta en na slechts 78 km het Gardameer binnenstroomt. Samen met de gletsjers die de hele regio Trentino bedekten, heeft deze rivier bijgedragen aan de vorming van dit gebied, dat vandaag de dag een mediterraan klimaat heeft. De grond is van morene oorsprong en bevat veel slib en klei.
Ora del Garda - de wind die van het meer komt - is een bries die op tijd waait, de temperaturen en temperatuurverschillen tempert en zo bijdraagt aan het creëren van een ideale omgeving voor de olijfboom en andere mediterrane soorten.
De Prabi wijngaard waar we Manzoni bianco verbouwen wordt gekenmerkt door een ondergrond met een hoog percentage zand van alluviale oorsprong.
In de Pivier wijngaard waar onze Merlot en Cabernet Franc groeien, is de bodem rijk aan klei en slib.